Avibel

Avibel logo

Avibel

opfokorganisatie voor biologische kippen

Pikstenen

Pikstenen zijn een erg doeltreffend afleidingsmiddel. Door de kippen een activiteit te geven, gaan de stenen verveling bij de dieren tegen. De stress vermindert, en veren pikken en zelfs kannibalisme worden vermeden. Bovendien bevat een piksteen belangrijke mineralen die de voeding van uw kippen aanvullen.

Avibel verdeelt pikstenen van Vilofoss Pickstein. Bekijk de folder.

Pickstein

Het gebruik van de piksteen is effectief en eenvoudig. U plaatst de stenen simpelweg in de stal. De kippen worden er spontaan door aangetrokken. Hoeveel pikstenen u nodig hebt, is afhankelijk van hoe intensief de stenen gebruikt worden door de dieren. Als ruwe vuistregel kan u uitgaan van 1 piksteen voor 500 tot 800 dieren.

De dieren zijn actief bezig met het pikken aan de steen. Dit benadert hun natuurlijke voedingsmethode bij het zoeken naar en opnemen van voedsel. Dit gaat verveling tegen en verlaagt op die manier het stressniveau. Dit leidt dan weer tot minder stressvolle interacties tussen de kippen, en voorkomt verenpikken en kannibalisme.

Een piksteen bevat magnesium en natrium. Aanvullende opname van deze mineralen werkt eveneens rustgevend en voorkomt afwijkend gedrag. Ook stimuleren ze, samen met het pikken, een natuurlijk proces van snavelslijten.

Pikstenen bij Avibel
  • Medium: zeer attractief, zeker voor kuikens en opfokhennen.
  • Hard: de standaardsteen die het vaakst wordt gebruikt bij opfokhennen en legkippen.
  • Extra hard: voor intensief gebruik (bv. wanneer er geen snavelbehandeling wordt uitgevoerd). Ook voor ouderdieren.
piksteen