Avibel

Avibel logo

Avibel

opfokorganisatie voor biologische kippen

Over Avibel

Avibel is tot op heden nog steeds een familiebedrijf. Momenteel staat met Daniël Van Kesteren reeds de 3de generatie aan het roer. Avibel is een gespecialiseerde opfokorganisatie voor biologische legkippen. 

Avibel wordt al van bij het begin gerund door de familie Van Kesteren. Grootmoeder Van Kesteren begon meer dan 80 jaar geleden met het bedrijf als een fokkerij voor allerlei kippenrassen.

Begin van de jaren 70 evolueerde het bedrijf naar een broeierij en opfokorganisatie voor leg -en braadkippen. In de jaren 90 werd er voor het eerst, naast de productie van braadkippen en gangbare legkippen, begonnen met de productie van biologische legkippen. Het volgende kantelpunt in de geschiedenis van Avibel kwam er in het jaar 2003. Toen werd er beslist om zich volledig toe te leggen op de biologische legkippensector en werd de tak van de braadkippen overgelaten aan het bedrijf Vervaeke-Belavi te Tielt.

Vandaag produceert Avibel dus enkel biologische legkippen en handelt het daarnaast ook in biologische eieren. Met kleinzoon Daniël Van Kesteren aan het roer, is de fokkerij van weleer uitgegroeid tot een belangrijke speler in de sector die een aanzienlijk marktaandeel bezit.

Het bedrijf beschikt momenteel over 10 opfokstallen, met plannen voor verdere uitbreiding. Avibel staat sterk en kijkt met vertrouwen naar de toekomst.

Avibel-biologischie-kippen-eieren-Zwijndrecht-over-ons
Avibel-biologische-kippen-eieren-Zwijndrecht-over-ons
Avibel-biologische-kippen-eieren-Zwijndrecht

Geschiedenis

Jaren 50:

Grootmoeder Van Kesteren begint met een fokkerij voor het kweken van allerlei kippenrassen. De naam Avibel doet haar intrede. Het bedrijf groeit snel dankzij de naoorlogse economische welvaart. De geleverde kwaliteit geeft Avibel een voorsprong op de concurrentie.

Jaren 70:

Avibel evolueert naar een broeierij en opfokorganisatie voor leg -en braadkippen

Jaren 90:

In de jaren ‘90 wordt Avibel overgedragen aan kleinzoon Daniël Van Kesteren. Al snel bevindt hij zich in een moeilijke situatie: de grootste voedselcrisis ooit in ons land. De dioxinecrisis raakt de pluimveesector erg hard. Meer dan 7 miljoen kippen worden vernietigd en talloze bedrijven worden geblokkeerd. De consument ziet zich geconfronteerd met lege rekken in de supermarkt en dagelijkse beelden in het nieuws van veestapels die geruimd worden. Het vertrouwen in de voedselveiligheid kende zeer begrijpelijk een hevige terugval. Avibel werd gelukkig gespaard van directe gevolgen. Maar het imago en de reputatie van de sector als geheel werden wel zwaar beschadigd.

Vanaf 2000:

Avibel besluit naar aanleiding van de dioxinecrisis, naast de productie van gangbare legkippen en braadkippen, te beginnen met het produceren van biologische legkippen. De landbouwsector herstelt snel van de reputatieschade die de crisis had aangericht, maar er was ook een blijvende verschuiving bij de consument in de richting van dierenwelzijn en biologische teelt. Deze overwegingen samen met gelijklopende persoonlijke overtuigingen brengen de Avibel-leiding ertoe de omschakeling voluit te maken. In 2001 wordt gestopt met de productie van gangbare legkippen en in 2004 wordt de tak van de braadkippen overgedragen aan broeierij Vervaeke te Tielt. Vanaf dat moment houdt Avibel zich enkel nog bezig met de productie en verkoop van biologische legkippen.

Vandaag:

Biologische legkippen en biologische eieren zijn nu de enige focus. Het groeiende bewustzijn in de samenleving van de problemen rond klimaatverandering en de toenemende wens van de consument om zijn aankopen daaraan aan te passen, doen de vraag naar bio producten nog toenemen.

Avibel bevindt zich in het groeisegment van de sector en is erin geslaagd een belangrijk deel van de markt voor zich te winnen. De kwaliteit die het bedrijf consequent levert en het niveau van de service geven het bedrijf een uitmuntende reputatie, die de klanten keer op keer bevestigd zien. Zo bereikt het bedrijf steeds de voldoening van langdurige klantenrelaties.

Avibel is nog steeds een familiebedrijf, met de gedrevenheid en de passie voor het vak die daarmee gepaard gaan. En het betekent ook een letterlijk levenslange ervaring bij de huidige leiding.

Deze stevige positie, zowel in de markt als persoonlijk, geeft het vertrouwen de optimale werking gevonden te hebben. Avibel kijkt optimistisch uit naar de toekomst.

Kijk binnen bij Avibel!
Kracht van Avibel
  • Lokale productie, 100 % biologisch
  • Hoge kwaliteit, alle rassen
  • Persoonlijke service, bestendige klantenrelaties
  • Vakkennis en ervaring van meerdere generaties
Vleeskippen?

Sinds 2004 spitst Avibel zich enkel nog toe op biologische legkippen en biologische eieren. De onderneming Vervaeke nam toen alle activiteiten inzake vleeskippen over van onze zusteronderneming Belavi. In 2008 fuseerde Belavi met Vervaeke en spreken we van Vervaeke-Belavi. Zij staan in voor de eieren van vleeskippen.

vervaeke-belavi

Onze producten

Avibel-biologischie-kippen-eieren-Zwijndrecht-Divisie-biologische-legkippen
Biologische legkippen

Pluimveehouders vinden bij ons biologische legkippen van alle rassen. Gekweekt met producten van biologische oorsprong, met nadruk op het dierenwelzijn in een stressvrije leefomgeving en met aandacht voor duurzaamheid voor een optimale productie van biologische eieren.

Lees meer

Avibel-biologische-kippen-eieren-Zwijndrecht-Divisie-biologische-eieren
Biologische eieren

Pakstations vinden bij ons de hoogstaande kwaliteit biologische eieren die zij vereisen voor hun klanten. Ze voldoen aan alle voorschriften inzake biologische landbouw en voedselveiligheid en worden ook door de consument ten zeerste gesmaakt.

Lees meer

Avibel-biologische-kippen-eieren-Zwijndrecht-Divisie-Avimite
Avimite

100% natuurlijk vloeibaar additief voor het drinkwater, voorkomt beten door bloedluizen.

Lees meer

luzerne-ruif
Luzerne

Biologisch product dat zorgt voor een gezondere spijsvertering en natuurlijk pikgedrag stimuleert.

Lees meer

piksteen
Pikstenen

Afleidingsmateriaal met minerale bestanddelen. Verlaagt stress en vult het dieet aan.

Lees meer